خلاصه اپیزود اول
در سال ۲۰۰۷، برایان چِسکی و جو گِبیا، دانشجویان طراحی صنعتی در سان فرانسیسکو، برای پرداخت اجاره مشکل داشتند. با استفاده از سه تشک بادی و یک وبسایت ساده، اتاق نشیمن خود را برای اجاره تبلیغ کردند که موفقیت بزرگی به همراه داشت و منجر به تاسیس Airbnb در سال ۲۰۰۸ شد. این داستان نشان میدهد که یک کسبوکار بزرگ مثل Airbnb هم از یک ایده ساده شروع میشود.
اپیزود یک از فصل اول پادکست اینوپاد، درباره ایده و ایدهپردازی استارتاپی است که از دید سه فصل اول کتاب «چرخه زندگی استارتاپ» The Startup Lifecycle نوشتۀ آقای گریگوری شپرد نیز بررسی شده است.
تعریف ایده استارتاپی
ایده استارتاپی راهحلهای جدید یا بهتری برای حل یک مشکل یا نیاز ارائه میدهد. این ایدهها معمولاً با نوآوری، خلاقیت و تکنولوژیهای روز همراهند و دنبال رشد سریع و جذب سرمایهگذاریهای بزرگ هستند.
شش مرحلۀ رسیدن به یک ایده استارتاپی موفق در این اپیزود به شرح زیر معرفی میشود:
- پیدا کردن مشکل یا نیاز
- داشتن راهحل خلاقانه
- بررسی بازار و مخاطبان هدف
- ساخت نمونه اولیه
- برنامه ورود به بازار
- جذب سرمایه
منابع الهام ایده
بزرگترین منبع الهام ایدهها، محیط اطراف ماست. به جای تکبعدی فکر کردن، باید کل اکوسیستم را بررسی کنیم تا مشکلاتی که کسی به آنها توجه نکرده را شناسایی کنیم.
شناسایی مخاطب
شناخت دقیق نیازها و خواستههای مشتریان بالقوه ضروری است. شناخت نادرست مخاطب میتواند منجر به شکست ایده شود.
مهارت کنترل افکار
در مواجهه با نظرات منفی، باید توانایی کنترل افکار خود را داشته باشیم، اهدافمان را مشخص و واضح بشناسیم و تمرکزمان را حفظ کنیم.
نقطه عطف ایده
آقای گرگوری شپرد از اصطلاح «نقطه عطف» برای لحظات چرخش و تغییر در ایده استفاده میکند. او خاطرهای از دوران نوجوانی خود تعریف میکند که چطور با شکار مار زنگی و سپس تغییر به پرورش موش، توانست کسب و کار خود را تغییر دهد. این مثال نشان میدهد که چگونه میتوان با انعطافپذیری و تغییر مسیر، به موفقیت رسید. ایدهپردازی یک فرآیند انتزاعی است و ایدهپرداز باید آماده باشد تا با عدم قطعیت کنار بیاید.
ستاره قطبی
شپرد میگوید در مرحله ایدهپردازی باید یک ستاره قطبی برای خود داشته باشید تا همیشه در مسیر درست حرکت کنید. مثال اپلیکیشن مدیریت تسکای شغلی نشان میدهد که تمرکز روی هدف اصلی و رفع نیازهای واقعی کاربر، از افزودن ویژگیهای غیرضروری مهمتر است.
نسخه MVP ایده
اصطلاح MVP یا «حداقل محصول قابل ارائه» به معنای ایجاد نسخهای ساده و اولیه از ایده است که بتواند بازخوردهای مفید جمعآوری کند. درو هاستون، بنیانگذار Dropbox، با ساخت یک ویدئوی ساده از عملکرد محصول خود و اشتراک گذاری آن با دوستان و در اینترنت، بازخوردهای مفیدی جمع کرد و ایده خود را بهبود داد.
تلههای سرمایهگذاری
شپرد میگوید از همان ابتدا به فکر خروج باشید و مراقب تلههای جذب سرمایه باشید. نباید به خاطر جذب سرمایه، معیارهای غیر اصولی سرمایهگذاران را قبول کنید. جذب سرمایه با آرزوی رشد سریع ممکن است منجر به شکست شود.
شپرد نتیجه تحقیقات خود را نیز به اشتراک میگذارد، ۵۰ درصد استارتاپها ظرف دو سال شکست میخورند و ۹۰ درصد ظرف پنج سال از بین میروند. پس حتی جذب سرمایه هم ضامن موفقیت نیست. بسیاری از سرمایهگذاران با سرمایهگذاری گسترده روی استارتاپها، به امید موفقیت چند مورد عمل میکنند.
عوامل موثر بر ایدهپرداز
عوامل مختلفی میتوانند بر ایدهپردازی استارتاپی تأثیر بگذارند.
محیط: افرادی که در جوامع متکثر و فرهنگی متنوع زندگی میکنند، چشمانداز گستردهتری دارند و بینش خلاقانهتری دارند. تحصیلات در محیطهای تأکید کننده بر تفکر خلاقانه نیز میتواند به افزایش خلاقیت کمک کند.
ژنتیک: ژنهای 4DRD و COMT نقش مهمی در پردازشهای شناختی، خلاقیت و مقاومت در برابر استرس دارند. ژن 4DRD با انگیزه، خلاقیت و میل به اکتشاف مرتبط است، در حالی که ژن COMT با قابلیتهای شناختی و حل مسئله ارتباط دارد.
تاثیر اختلالات ژنتیکی بر ایدهپردازی
حتی افراد با اختلالات ژنتیکی نیز میتوانند در ایدهپردازی استارتاپی موفق باشند.
اوتیستیکها در توجه به جزئیات و پیگیری هدف، متمرکز هستند. مبتلایان به دیسلکسیا پشتکار زیاد و توانایی در حل مسائل جدید دارند. سندروم سینستزیا هم به فرد امکان ارتباط نامعمول بین پدیدهها و درک عمیقتر از محیط میدهد.
انگیزه یا محرک ایدهپردازی
آقای گرگوری شپرد میگوید انگیزه اصلی او در تلاشهای استارتاپیش کمک به خانوادهاش بوده است. ایدهپردازان میتوانند محرکهای مختلفی داشته باشند:
- انگیزههای مالی و کسب درآمد
- انگیزههای شخصی مثل موفقیت حرفهای و شهرت
- انگیزههای اجتماعی برای ایجاد تغییرات مثبت در اطراف
مهمترین عامل موفقیت، خود شمایی هستید که ایده را پیش میبرید. باید پرزورترین انگیزه خود را بشناسید و از آن در چالشهای احتمالی کمک بگیرید.